OKJ-s képzések

By | 2019-11-07

Az OKJ képzések – ezzel párhuzamosan az egész felnőttképzés rendszere – változás előtt áll. Ez a változás egy újabb, a felnőttképzés egészét átalakító változás, többen többféleképpen értelmezik. Először is azt kell átlátnunk, hogy most miként működik a rendszer; számtalan képzés esetén lehetőség van arra, hogy akár egy felnőttképző cégnél relatív rövid idő alatt alapszakmát szerezzen az ember, vagyis pék vagy cukrász legyen, azonban ugyanezt a szakmát megszerezheti szakképzési centrumok iskoláiban is, jelentősen hosszabb idő alatt, jelentősen több óraráfordítással. Világos, hogy melyik szakember lesz jobb szakember. Amennyiben valaki erre ráépülő szakmát szeretne, az egy meglévő listából választhat, szigorúan megszabott követelményekkel.

A változtatás célja ezen helyzet normalizálása. Egyrészről kialakul az alapszakképesítések kizárólag szakképzési centrumok iskoláiban szerezhetők meg, ami várhatóan magasabb szintű tudást eredményez a végzett szakembereknél, nem lesz ezentúl pár hónap alatt szakács vagy kőműves egy diák. Ezzel párhuzamosan kialakul a részszakképesítések köre, amelyek viszont rugalmasan alakíthatók, ezekkel a felnőttképző cégek hatalmas lehetőséghez jutnak, hiszen aki ténylegesen a legjobb programokat kínálja a jelentkezőknek, azok számára várható nagyobb számú jelentkező.

Vagyis a piac tisztulásához vezet a mostani szabályozás változása, mind a képzettek, mind a képzők oldalán. Várható az, hogy az elején kisebb-nagyobb problémák adódnak a bevezetésből, ezért a tényleges tapasztalatok várhatóan a 2021/2022-es tanév lezárását követően vonhatók le.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.