Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdés:  Nincs önrészem a pályázathoz, így már nem pályázhatok?

Válasz: l végig kell gondolni a beruházást, ugyanis rengeteg bank kínál az önrész biztosításához rendkívül kedvező hitelt, amit már minden pályázati kiírásba beépítettek. Ráadásul a hitelszerződést csak akkor kell megkötni, amennyiben a pályázat nyert, így Ön még anyagi kockázatot sem vállal! Azonban figyelembe kell vennie azt is, hogy a pályázat elnyerését követően be kell mutatni a teljes önrészt, illetve az utófinanszírozással érintett támogatási összeget is be kell el kell költenie, tehát a jelenlegi pályázati szabályozás nem önrész mentessé teszi a projekteket, sokkal inkább abban segít, hogy a legrövidebb ideig legyen szükséges előfinanszírozni a támogatást.


Kérdés: Hallottam, hogy a pályázatok utófinanszírozásúak, viszont csak az önrésszel rendelkezünk, a támogatást nem tudjuk megelőlegezni. Tudok így pályázni?

Válasz: Ez szintén egy komoly tervezést igénylő folyamat, mivel egyre több bank megelőlegezi (faktorálja) a támogatást, ráadásul minimális fedezet mellett. Több pályázat esetében a pályázók sokszor előlegben részesülnek, ami rendkívül nagy segítség ahhoz, hogy a projektek a leggyorsabban lebonyolításra kerüljenek, azonban a hitel kamatköltségét így is a költségoldalon számításba kell venni.


Kérdés: Nem ismerem a pályázati rendszert, félek, hogy túlzottan megerőlteti a cégemet a projekt.

Válasz: Igen, ez valóban problémát jelenthet. Ezt minden esetben a cégvezetőnek kell felmérnie, hogy alkalmas-e pályázatot beadni a cég. Amennyiben kicsit is veszélyesnek érzi például a likviditásra, nem szabad pályázatot beadni. Javasoljuk viszont, hogy egy évet készüljön rá a cég és az önrész előteremtését tűzze ki célul a következő évi pályázatokra. Minden évben várhatóan hasonló pályázatok kerülnek kiírásra, ezért érdemes hosszabb időre tervezni.


Kérdés: Hallottam, hogy elnyert támogatás esetén késik a támogatási összeg megérkezése. Előfordulhat ez még most is?

Válasz: Tudni kell minden egyes pályázati kiírásról azt, hogy a pályázat beadása után változó idővel juthatunk támogatáshoz. Ezért már a tervezés időszakában kollégáink figyelmeztetik Önt arra, hogy az egyes kiírások esetében mikorra várható a támogatási összeg realizálódása, így Ön ezt belekalkulálva dönthet.