Kérdése van? Hívjon minket! +36703120413

A mesterséges intelligencia veszélyei, hátrányai

Ez már most kicsit ijesztő, mik lehetnek a mesterséges intelligencia hátrányai, veszélyei? Mivel jelen esetben pályázati tanácsadásról beszélünk, ezért gondoljuk végig rövid távon - amíg végigvisszük a pályázatunkat -, hogy mik lehetnek a közvetlen veszélyek.

Az első a pontatlanság: az Internetet közvetlenül használó modellek rengeteget hibáznak. Ez egy tanácsadó chatbot esetén nagyon komoly következményekkel járhat, rengeteg példát találunk az Interneten erre;

https://tech.co/news/list-ai-failures-mistakes-errors

Ezt csak úgy kezeljük, hogy jól stuktúrált adatokat tanítunk be a chatbotoknak, így nagyságrendekkel pontosabb adatokat adnak, mint az Internetről közvetlenül elérhető információk alapján betanított chatbotok.

Közvetlenül ezt követi veszélyként az, amikor hallucinál a mesterséges intelligencia. Nem a legjobb a kifejezés, viszont könnyen kihozhatjuk belőle;

kérdezzük meg a legnépszerűbb nyelvi modelltől a saját nevünket és azt, hogy maratoni futásban milyen nemzetközi eredményeket értünk el (ha nem vagyunk maratoni futók), vagy ritimkus sport gimnasztikában az 1964-es tokioi olimpián hányadikak lettünk (ha nem tudjuk megérinteni a lábujjunkat sem).

Ezeket is kiküszöböltők, chatbotjaink nem használják az Internetet, kizárólag az általunk betanított adatokat használják fel. Ennek ellenére így is lehetnek hibák, de azt tapasztaljuk, hogy 97-98% közötti a pontosságuk, tehát jelentősen jobb, mint egy átlag humán tanácsadónak.