Kérdése van? Hívjon minket! +36703120413

Pályázati blog
SCGroup AI
SCGroup AI

KAP "ÉLIP" pályázatok

KAP "ÉLIP" pályázatok

Megjelent az "ÉLIP" pályázat KAP... projektkódok alatt, az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató projekt. 2 testvérpályázat jelent megy együtt, az egyik a kis, 200 millió forint alatti támogatástartalmú projekteket, a másik a nagyobb 200-500 millió forint közöttieket támogatja.

Az első beadási kör augusztusban lesz, ezért gyorsan neki kell állni a projekttervezésnek.

Amióta megjelent az első GINOP PLUSZ felhívás, máshogy kell tekintenünk ezekre a felhívásokra. Eddig számtalan olyan élelmiszeripari ágazat tartozott a GOP, GINOP támogatások köré, amelyeket most kiemeltek innen, vegyük például a pékségeket, vagy a cukrászüzemeket, akik most már KAP projektek alá tartoznak. 

Ezek a projektek kicsit másak, mint a megszokott vállalkozásfejlesztési pályázatok. Nagyobb volumenűek, viszont valamivel lassan is a lebonyolításuk és ritkábban kerülnek kiírásra. Ez érthető, hiszen hatalmas támogatások kerülnek elbírálásra és megvalósításra, mind az elbírálást végző szerveknek, mind a pályázóknak több és nagyobb figyelmet igényelő feladataik vannak 1-1 projekttel.

A pályázaton indulhatnak élelmiszeripari üzemek, borászatok, takarmányüzemek, akár kisüzemi feldolgozók vagy őstermelők, viszont nem indulhatnak halászati ágazattal foglalkozók, illetve a fejlesztés nem vonatkozhat a pályázónál végzett esetleges vendéglátóipari vagy kereskedelmi tevékenység támogatására (például zöldségkereskedő csak akkor pályázhat, ha egy zöldségfeldolgozót tervez létrehozni). 

A pályázati felhívás egy rendkívül jó, 50-65% közötti támogatási intenzitást biztosító pályázatot tesz lehetővé, a támogatási intenzitás több paramétertől függ, kiszámítása a projekt pontos összköltségvetése és a pályázó ismerete alapján lehetséges, azonban már az 50% is egy kiemelkedően jó támogatás. Mindig ott van azonban az önrész, amit kisebb prjektek esetén javasoljuk, hogy saját forrásból, nagyobb projektek esetén támogatásból valósítson meg a pályázó.

Az elszámolható költségek között kiemeljük a gépeket, berendezéseket, amelyekre úgyis szüksége van a pályázónak, emellett lehetőség van építeni, szoftvereket beszerezni és járműveket is venni. Az építést szintén javasoljuk minden pályázónak, hogy gondolja végig, van-e relevanciája az Ő projektje esetében, mivel a az építéssel biztosan értéket teremt, amit várhatóan úgyis használ 5 évig. Míg a gépeknél egy régebbi gép lecserélése és a megtérülés mindig hosszabb számításokat igényel, addig az ingatlanfejlesztésnél sokkal könnyebben beteszi az ember a pályázatba, mivel az ingatlan biztosan segíti a vállalkozást akár 15-20-30 évig, így a megtérülés, az amortizáció függvényében nagyságrendekkel jobb, ráadásul szinten tartó beruházásokat is várhatóan 6-8 év után kell először eszközölni.

Ami mellett nem mehetünk el, az a járművásárlás. Ez hatalmas lehetőség a pályázók számára, a legjobb feltételekkel (50%-os támogatási intenzitás) vásárolhatnak járművet maximálisan összesen 55 millió forintig. Vannak más járműtámogatások is (például elektromos autó pályázat), azonban azok töredék ilyen jó feltételekkel biztosítanak támogatást (az elektromos autók casco-ja magasabb, illetve az elektromos haszongépjárművek a maguk 150-250 km-es hatótávjával nem alkalmasak egész napi használatra). Ebben a pályázatban is csak új járművek vásárolhatók.

A pályázat sikerességét egy objektíven meghatározott pontszám dönti el, minden beadott pályázat pontszámot kap, ezekből a legjobbak jutnak támogatáshoz. Városi legenda az, hogy itt bármi más ismérvek alapján történik a döntés, ezért egy jól összeállított pályázattal szinte előre meg lehet mondani, hogy nyer-e a projekt; akinek magas a már az elején látható pontszáma, az várhatóan nyerni fog, akinek nem magas, az meg nem.

Mindig azt mondjuk, hogy a projekt tervezése a legfontosabb lépés, itt dől el minden. Javasoljuk, ha döntést hoznak arról, hogy elindulnak ezen a pályázaton, minél előbb kezdjék el a tervezést és racionális döntést hozzanak. Ne azt lássák csak, hogy mennyi támogatáshoz juthat a cég, hanem azt is, hogy mennyi önrészt és mennyi feladatot kell vele vállalni.