Kérdése van? Hívjon minket! +36703120413

Pályázati blog
SCGroup AI
SCGroup AI

Napenergia plusz program

Napenergia plusz program

Még mindig elérhető a napenergia plusz program, ami kizárólag olyan magánszemélyek házaira tesz lehetővé napelemes fejlesztéseket, ahol nincs bejegyezve vállalkozás. A támogatás maximálisan 5 millió forint, illetve maximálisan az összköltség 65%-a. Elszámolható költség a napelemes rendszer telepítésének gyakorlatilag minden költsége, akkumulátoros tárolórendszer, továbbá kiegészítő szolgáltatások, engedélyek költsége.

Volt már többfajta napelemes pályázat, miben más ez?

A legfőbb különbség az, hogy itt kizárólag napelemes rendszer, illetve kapcsolódó tárolókapacitás számolható el. Nem elszámolható szigetelés, ablakcsere, mint több előző pályázatban elszámolható volt, azonban el sem lehet hagyni belőle elemeket, vagyis nem támogatható olyan projekt, amiben akkummulátor nem kerül beszerzésre.

Mik az előnyei és hátrányai?

Az, hogy önrészt kér egy pályázat, nem nevezhető közvetlenül hátránynak. A 100%-os támogatású pályázatba is kell önerőt tenni az úgynevezett nem elszámolható költségek miatt, amik minden projektnél felmerülnek, itt legalább tisztán látható az önerő mértéke. 

A napelemes rendszer méretében is tapasztalunk kis rugalmasságot, 5 kwp csúcsteljesítményű inverter mellett 6 kwp lehet maximálisan a rendszer kapacitása, ami már egy kisebb és átlagos családi ház éves szükségletének jó részét lefedi, töredékére csökken a villanyszámla.

Ami talán hátránynak nevezhető (ezt azért félve írjuk le, mert nem jelenthető ki biztosan, hogy hátrány), hogy itt kötelező akkumulátoros rendszert is telepíteni, 7,5-10 kwh közötti kapacitásút. Ez azon pályázókat kell, hogy elgondolkodtasson, ahol lehetséges visszatáplálás a rendszerbe havi szaldó elszámolással ÉS rendelkeznek elektromos autóval. Még egy plugin hibrid autó akkumulátora is meghaladja már ezt a kapacitást, míg egy tisztán elektromos ennél jelentősen nagyobb kapacitású akkumulátorral működik. 

Mik a veszélyei a pályázatnak? Vigyázzunk, az, ha egy Kft. nem használt telephelye be van jegyezve a házunkra, akkor már elutasításra kerül a pályázat!