Kérdése van? Hívjon minket! +36703120413

Pályázati blog

Várhatóan már október hónapban megjelennek az első pályázati felhívások a Digitális Megújulás Operatív Program keretében, szerteágazó célokat támogatnak a projektek, azonban ügyelnünk kell arra, hogy alacsonyabb rendelkezésre álló forrás mellett kerülnek kiírásra a felhívások, így hamarabb kimerülnek.

Várhatóan egy nagyon népszerű pályázat lesz, az innováció - különösen a kisebb innovációs projektek - mindig a legnépszerűbb pályázati kiírások között vannak, gyakran megközelítik az egyszerű, eszközbeszerzésre/ingatlanfelújításra irányuló pályázatok népszerűségét.

Még mindig elérhető a napenergia plusz program, ami kizárólag olyan magánszemélyek házaira tesz lehetővé napelemes fejlesztéseket, ahol nincs bejegyezve vállalkozás. A támogatás maximálisan 5 millió forint, illetve maximálisan az összköltség 65%-a. Elszámolható költség a napelemes rendszer telepítésének gyakorlatilag minden költsége, akkumulátoros tárolórendszer, továbbá kiegészítő szolgáltatások, engedélyek költsége.

Megjelent az "ÉLIP" pályázat KAP... projektkódok alatt, az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató projekt. 2 testvérpályázat jelent megy együtt, az egyik a kis, 200 millió forint alatti támogatástartalmú projekteket, a másik a nagyobb 200-500 millió forint közöttieket támogatja.

Az első beadási kör augusztusban lesz, ezért gyorsan neki kell állni a projekttervezésnek.

A pályázat szó hallatán sokaknak az jut eszébe, hogy "ingyen" pénzhez juthat, sokan irigylik azokat, akik már részesültek támogatásban. Ez sajnos csak részben igaz, minden pályázat rengeteg kötelezettséget hoz magával, azt szoktuk mondani, hogy az egyetlen előnye egy pályázatnak az, hogy támogatást nyújt, minden más a hátránya.

De milyen hátrányokra is számítsunk? Az egyik hátrány az, hogy lassabban valósul meg az adott beruházás, mintha kizárólag saját forrából valósulna meg. A pályázat beadásáig eltelő idő, majd a bírálat ideje, majd a támogatási szerződés megkötése/postáása, előleg utalása, az elszámolások, a fenntartás mind-mind elnyújtja a beruházás idejét. 

Szintén hátrány az, hogy általában csak új eszközök vásárolhatók meg pályázatból. Míg a piacon gyakran egy-egy használt eszköz fele árú, addig a pályázatban kizárólag új eszközökkel kell számolnunk. Gondoljuk végig, hogy mekkora a különbség az új eszköz önrésze és a használt eszköz bekerülési költsége között.

További probléma az, hogy a pályázatoknak van egy speciális nyelvezete, aminek ismerete nemcsak a pályázat beadásához, hanem a teljes elszámoláshoz szükséges. Ebben próbálunk segíteni, a chatbot nemcsak a pályázatíráshoz, hanem az elszámoláshoz szükséges információkkal is rendelkezik.

 

Érdemes akkor pályáznom?

Ez mindig egyedi döntés kérdése, úgy építettük fel az egész szolgáltatásunkat, hogy nem rábeszélni szeretnénk Önt a pályázásra, hanem korrekt, objektív információkat átadni, ami alapján könnyebben tud döntést hozni.